Wash & Learn, Kenia, Oeganda en Tanzania

Situatie

Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot een schoon toilet en hebben 1,8 miljard mensen geen toegang tot veilig, schoon water. Dit geldt ook voor veel kinderen en hun families in Kenia, Oeganda en Tanzania – landen die kampen met veel droogte en/of een tekort aan veilig water. Het weinige water dat er is komt vaak uit vervuilde bronnen en de sanitaire voorzieningen zijn, net als goede dagelijkse hygiëne, eerder uitzondering dan regel in de kwetsbare gebieden. Kinderen in deze gebieden zijn dagelijks vaak wel 3 uur bezig met het halen van water, waardoor ze minder vaak naar school kunnen en ze zich minder kunnen ontwikkelen. Daarnaast verspreiden ziektes zich snel en overlijden ook in deze gebieden kinderen aan de gevolgen van diarree en andere door vervuild water veroorzaakte ziektes.

Project

Het WASH & Learn-programma van Simavi in Oost-Afrika richt zich op huishoudens, scholen (en andere openbare plekken) en lokaal ondernemerschap. Het doel is in alle landen hetzelfde: het verbeteren van de gezondheid van schoolkinderen en hun families. Door het aanleggen van voorzieningen in zowel de scholen als de dorpen, wordt de hele gemeenschap erbij betrokken. Het stimuleren van lokaal ondernemerschap zorgt er op zijn beurt weer voor dat mensen zelfvoorzienend worden en kunnen werken aan hun economische ontwikkeling. Zo werken we aan een duurzame verandering.

Reikwijdte

Door het WASH & Learn-programma hebben in totaal al 19.380 scholieren op 40 scholen en 26.470 mensen in 40 gemeenschappen toegang tot veilige en schone sanitaire faciliteiten (waterpunten, regenwatertonnen, toiletblokken) gekregen. Daarnaast worden er 200 lokale ondernemers ondersteund.

 

Doorlooptijd

Januari 2016 t/m maart 2019

 

Uitgevoerd door

Simavi