Schoon drinkwater voor gezinnen in Jemen

Situatie

Jemen is één van de droogste landen ter wereld. Vrouwen en meisjes moeten daarom elke dag meer dan een uur lopen om drinkwater te halen. Met gevaar voor eigen leven dalen ze de steile hellingen af op zoek naar water. Het water dat ze ophalen is meestal ook nog eens vervuild. Jemen wordt daarbij geteisterd door crises. Hierdoor zijn duizenden mensen gevlucht en ontheemd. Zo’n 21 miljoen van de 25 miljoen inwoners zijn afhankelijk van humanitaire hulp. ZOA werkt in Jemen in gebieden die geraakt zijn door conflicten. Gezien het grote tekort aan schoon drinkwater richt ons werk zich op verbetering van water(voorzieningen), sanitair en hygiëne.

Project

Met de opbrengst van Wandelen voor Water 2015 hebben we 3 waterbassins gegraven en 361 dakafwateringssystemen gebouwd (dit vangt water op van daken van huizen). Het graven en aanleggen van de watersystemen is uitgevoerd door lokale bevolking met lokale materialen. Hierdoor kon het project, ondanks de oorlog, doorgezet worden. Ook is er voorlichting gegeven over het filteren van drinkwater. Doordat veel water is vervuild is bewustwording en training op gebied van water en hygiëne hard nodig om ziektes als diarree en wormen te voorkomen. We hebben waterfilters uitgedeeld, zodat de geleerde kennis direct toegepast kon worden.

Reikwijdte

Terwijl scholen in Nederland in actie kwamen voor Jemen werd de onrust in het land steeds groter en moest de projectcoördinator van ZOA het land ontvluchten. Toch hebben we het project door kunnen zetten, met enkele maanden vertraging, doordat we samenwerken met de lokale bevolking.

 

Kwantitatief:

Door dit project hebben 2164 mensen toegang gekregen tot water. De 354 gezinnen hebben een afwatering vanaf het dak geïnstalleerd gekregen. Verder hebben we 354 gezinnen voorzien van:

  • een waterfilter,
  • hygiëne pakket,
  • 2 nieuwe jerrycans

 

Kwalitatief:

Dit project betekent veel voor de gezinnen die nu toegang hebben tot water:

  1. Verbeterde toegang tot schoon water en hygiënische middelen.
  2. Minder diarree en andere ziektes die te maken hebben met vervuild water.
  3. Vrouwen en meisjes hoeven zich niet langer dagelijks in onveilige situaties te begeven.
  4. Het water wat men opvangt en filtert bespaart veel geld. Hierdoor kan de bevolking meer geld besteden aan andere levensbehoeftes.

 

Doorlooptijd

Januari 2016 – juni 2016

 

Uitgevoerd door

ZOA